Main menu:
Wandel- en Fietsroutes
FIETSROUTE 2 PLATEAUROUTE
BERG EN TERBLIJT - IJZEREN - SIBBE - VILT - BERG EN TERBLIJT
Een mooie fietsroute voert Langs Heilige Huizen over het Plateau van Valkenburg aan de Geul. Lengte 16 km.
Start: Parkeerterrein hoek Rijksweg/Schansweg.
Prachtig uitzicht op Maastricht en het Maasterrassenlandschap (geologisch monument). Op een verhoging staat een kleine, oude niskapel met crucifix.
Fiets over de Schansweg en sla na de Schone Poel rechts af de Grotestraat in, daarna links tot aan de Geulhemerweg.
Op de Geulhemmerweg ligt een Mariakapel met een beeldje van de bekende Maastrichtse beeldhouwer Frans Gast.
Vervolg de weg via de Langen Akker tot aan de Dr. Goossensstraat, steek de Valkenburgerstraat over, u bent nu bij de kerk van Berg; H.H. Monulphus en Gondulphus.
De huidige Monulphus en Gondulphuskerk (1933) is de vervanger van het oude parochiekerkje dat te klein was geworden. De kerk ligt op het hoogste punt van Berg en is centraal gelegen op een terrein, waarop tevens de pastorie, kapelanie en een baarhuisje zijn gelegen nabij de Rijksweg. Opvallend zijn de vensters in diverse vormen: spitsboogvormig, sleutelgatvormig en rond. De glas-in-lood ramen zijn attractief.
Fiets terug en sla rechts af de Valkenburgerstraat in, neem de eerste weg links en vervolg de Langen Akker, die over gaat in de Meesweg tot aan de Vinkenweg en ga hier rechts en direct links de Rijksweg op. Vervolg even de weg en neem dan rechts de Pater Tilliestraat. Verderop, in de achterkant van een tuin, het borstbeeld van pater Tillie.
Het borstbeeld van Pater Tillie, een bekende plaatselijke missionaris, staat achter in een klein plantsoen.
Op het eind van de straat links, u bent dan weer op de Rijksweg.
Op het kruispunt ligt aan de overkant een kapel met een mooi Mariabeeldje van de kunstenaar Frans Timmermans.Keer om en volg de Sibberweg richting Sibbe die overgaat in de Vilterweg tot aan de rotonde.
Op de rotonde een mergelpoort met de titel: Zo Beneden, Zo Boven, van Hans Kohnen. Dit verwijst naar de Mergel ondergronds en bovengronds.
Bij de rotonde rechts af de Smitserweg, dan links af de Kenkersweg in.
Op de Kenkersweg zien we links het mooie, oude Sibberhuuske liggen. Dit is een herenhoeve met binnenplaats uit de 17/18 eeuw. Gebouwd met baksteen met speklagen van mergel. Aan de straat bevindt zich een hoektoren.
Sla links af de Sibberkerkstraat in.
Op de hoek een niskapel in pand rechts.
Sla weer links af de Gatsestraat in en dan rechtsaf de Dorpstraat in.
Neem de eerste weg links de Bergstraat en dan weer eerste links de Hemelrijkstraat in. Dan rechts Torenweg.
Hier een gevelkruis.
Neem de eerste straat links, de Bergstraat en dan de eerste rechts de Lokerstraat omhoog fietsen.
Onder aan de de Lokerstraat is de ingang van de Sibbergroeve. Ook in deze grot is een mooie ondergrondse schuilkerk uit de Franse Tijd. Bij nummer 20 staat een kruisbeeld in de voortuin.
Iets verder ligt de moderne Sint Rosakapel in het groen.
Fiets de Lokerstraat uit tot aan de kruising.
Op een van de boerderijen hangt een kruisbeeld.
Steek het kruispunt over en vervolg de St. Rosastraat, neem de tweede straat links, de Burg. Wijnandsstraat, ga rechts af via de Sibberkerkstraat, we naderen de kerk van de H. Rosa van Lima uit 1844.
Dit is een driebeukige, kruisvormige kerk met een toren met ingesnoerde spits, gebouwd met gezaagde mergelblokken.Het tongewelf van het schip is in hout en enkele jaren geleden door de pastoor zelf geschilderd als een blauw firmament met de noordelijke sterrenhemel, inclusief de melkweg.De kerk is rijk versierd met glas-in-loodramen, beelden en muurschilderingen. Naast de kerk staat een groot H. Hartbeeld. Bij het kerkhof staat de neogotische Kerkhofkapel.
We draaien hier terug via de Sibberkerkstraat, links een houten kruisbeeld in het groen. Rij recht door via de Kruisstraat tot aan het kruispunt.
U bent nu op het kruispunt Kapelstraat/Groenstraat/Kruisstraat. Aan het hoekhuis van de Groenstraat nr 1 staat een geel gevelkruis op mergelmuur.
Ga rechts af de Kapelstraat in.
Mariabeeldje op gevel nr 1 in de Kapelstraat. Ook aan boerderij ertegenover, gebouwd in 1791 en 1794, staat nog een heel oud Mariabeeldje, hoog boven in de gevel met het jaartal in Romeinse cijfers. Huisno. 27 is een monumentale boerderij met klokgevel uit 1739. Vakwerkhoeve op no. 35.
Ga bij de Mariakapel rechts af de Limietstraat in.
Hier hangt op de vakwerkgevel huisnummer 3 een kruisbeeld.
het laatste huis, rechts in de Limietstraat, staat een mooi Mariabeeldje in de mergelgevel. Let op het zeer opmerkelijke onderschrift van het beeldje: “Voorwaar Voorwaar dit is in het zevende jaar van de Franse Republiek”. U kunt nu uitrekenen wanneer het beeldje geplaatst is. (1796).
Buig bij de grindweg links af en volg het fietspad langs de Oude Heerweg. Steek de weg van Margraten/Sibbe over. Volg het fietspad richting de windmolen in Gasthuis (de Wolfsmolen).
Bij het veldkruis links de weg vervolgen en langs de molen fietsen. Volg Gasthuis, bij de boerderijen links staat een wegkruis. Fiets tot bij Café Het Plateau aan de linkerkant. Ga hier rechts de Gasthuisstraat in, houd links (Franse Steeg), blijf deze weg volgen.
Bij het kruispunt van veldwegen een kruisbeeld.
Ga in de “Heerlickheit” Terblijt rechts af de Lindenstraat in. Op de hoek, bij het rechts af slaan, ziet u nog een veldkruis.
in de Lindenstraat, (die op de kaart abusievelijk Gasthuisstraat wordt genoemd) links af de Muntweg in.
Bij de no. 6 en 9, die tegenover elkaar liggen, staan gevelbeeldjes.
Keer om en sla links af de Lindenstraat in.
Bij een zijweg aan de rechterkant een kruisbeeld.
Ga links af de Kleine Heideweg in.
Op de hoek aan de overkant nog een kruisbeeld.
Vervolg de Kleine Heideweg omhoog tot de Rijksweg en sla links af. Blijf deze weg volgen.
Op het einde van het dorp ligt links bij no. 10 nog een Mariakapel, vlak voor het tuincentrum.
Vervolg de Rijksweg tot bij de parkeerplaats, op de hoek met de Schansweg, rechts. We zijn nu bij het eindpunt van deze mooie Plateauroute.