Kloosterkerk - Langs Heilige Huizen

Go to content

Main menu:

Kloosterkerk

KERKEN EN KAPELLEN > Valkenburg

Het voormalig klooster van de Franciscanessen is van cultuurhistorische waarde en een voorbeeld van een zgn. 'Kulturkampf' klooster.
In de achtergevel een uitbouw met frontgevel uitlopend in een topgevel met hierin een beeld van Sint Jozef onder een baldakijn. In deze uitbouw een entree van recentere datum.

In 1967 werd de kerk, na een grondige opknapbeurt onder leiding van architect Ir. Dingemans uit Maastricht, officieel in gebruik genomen door de Hervormde Gemeente en kreeg het de naam 'Kloosterkerk'.
De heringebruikname van de kerk vond plaats op 16 mei 1982.
In de kerk bevindt zich een fraai glas-in-loodraam van Anneke van Oyen-Corporaal. Hierin zijn de elementen van doop en avondmaal in abstracte vormen weergegeven.

Voor info over de diensten zie website
www.maasheuvelland.nl

Klik hier voor meer info over de kerk.


VOORMALIG  R.K. INSTITUUT  ST. JOZEF  VAN DE FRANCISCANESSEN VAN ST. JOZEF 1883
MOMENTEEL KLOOSTERKERK VAN DE PROTESTANTSE GEMEENTE VALKENBURG EN MEERSSEN EN WOONAPPARTEMENTEN
Oosterweg 1, 6301 PX Valkenburg aan de Geul.
Door de maatregelen van de Duitse regering Bismarck tegen de religieuzen, de zg. Kulturkampf, moesten de religieuzen vluchten. Zo kwamen de Duitse St. Jozeffranciscanessen via Beek in Valkenburg. Eerst verbleven zij in een huis in het toenmalige Schin op Geul. In 1883 werd op dezelfde plek in Valkenburg in opdracht van de Franciscanessen een nieuw gebouw gerealiseerd naar een ontwerp van architect B. von Fisenne uit Meerssen. Overste Alphonsa Kuborn was de stichteres van het  pensionaat ‘Instituut St. Jozef’ voor jongens en meisjes. Er werden ook zieken en bejaarden verzorgd. In de volksmond werd het instituut ‘Klooster op St. Pieter’ genoemd, afgeleid van het gelijknamige buurtschap. Het mergelstenen gebouw heeft elementen van Neo-Gotiek. De kloosterkapel werd in 1886 gebouwd en de noordvleugel in 1890. Het klooster heeft een in lengte- en dwarsrichting geplaatste L-vormige plattegrond, telt twee, deels drie bouwlagen en wordt afgedekt met schilddaken en zadeldaken met leien en pannen. Het oudste kloostergedeelte uit 1883 telt drie bouwlagen. Rechthoekige houten vensters, deels met glas-in-lood bovenlichten. Waterlijsten in hardsteen. Houten gootconsoles. Topgevelachtige dakkapellen met zadeldaken.
De voormalige kloosterkapel dateert uit 1886, telt één bouwlaag en wordt afgedekt met een schilddak bekroond met een klokkentorentje met naaldspits. Spitsboogvormige glas-in-lood vensters met mergeltracering. Entree in de linkerzijgevel. De noordvleugel van het vml. kloostergedeelte dateert uit 1890 en telt twee bouwlagen en een souterrainverdieping.

 
Back to content | Back to main menu