Jezuïtenklooster - Langs Heilige Huizen

Go to content

Main menu

Jezuïtenklooster

KERKEN EN KAPELLEN > Broekhem

Het functioneerde als hogere opleiding voor Duitsers, Oostenrijkers, Hongaren en Zwitsers. In het complex bevonden zich een sterrenobservatorium, een grote bibliotheek en tal van verblijfscellen voor de paters.
In de 19e eeuw was Valkenburg een toeristenplaatsje in opkomst. De spoorlijn uit 1853 was voor de groei van het toerisme en ook voor de vestiging van de vluchtelingenkloosters van belang. In 1910 werd een nieuwe vleugel aangebouwd, de ‘Moselbrücke’ genoemd. Hier vestigde zich een groep schrijvende paters met een collectie van 70.000 boeken. De samenvoeging van professoren, schrijvers en studenten was zeer vruchtbaar. Zij verwierven wereldfaam met de serie ‘Commentaren op de heilige Schrift’. Hierdoor kreeg ook Valkenburg grote naamsbekendheid. De tweede wereldoorlog bracht de Jezuïten in grote problemen. Om de boeken aan de Gestapo te onttrekken brachten zij de bijzondere exemplaren onder in Maastricht en bij bevriende pastoors en particulieren in de regio. De rest van de collectie lieten zij achter in het Ignatiuscollege, waar zij vrijwel ongemoeid zijn gelaten.
De Jezuïeten werden verdreven ten faveure van de SS, die er een onderwijsinstituut vestigde. In 1959 werd de ‘Valkenburgse collectie boeken’ naar Frankfurt am Main overgebracht waar de Jezuïten sinds 1926 een hogeschool voor theologie stichtten.

JEZUÏTENKLOOSTER
Kloosterweg 36, 6301 WK Valkenburg a/d Geul.
Bismarck had in de Kulturkampf alle kloosters uit Duitsland verbannen. Tussen 1872 en 1886 vestigden zich meer dan vijftig communiteiten in Limburg, naast de bestaande kloosters. Op 1 mei 1893 werd de eerste van de 7 miljoen bakstenen gelegd voor wat toen het grootste gebouw van Nederland zou worden. Het beroemdste vluchtelingenklooster in Valkenburg dat je nu nog tegenkomt in tal van buitenlandse tijdschriften; het Ignatiuscollege. Het was een theologicum van de Nederduitse Jezuïeten-provincie
. Architect Hürth tekende het ontwerp, de Valkenburger Hubert Habets was de aannemer. De brikken werden ter plaatse van het klooster gebakken. De Jezuïten stichtten hier een ‘Collegium Maximum’; een groot College voor Filosofen en Theologen met een huisbibliotheek met 100.000 banden. Daarnaast hadden zij een vakbibliotheek in hun eigen woonvleugels.

ST. JOZEFFRANCISCANESSEN
Na de oorlog, van 1964-1985 werd het klooster betrokken door de zusters Franciscanessen van de Heilige Jozef en werd het gebruikt als bejaardentehuis, ‘Huize Boslust’ genoemd. De aan de voorzijde gebouwde kapel dateert van 1965 en verving de uit 1893/94 daterende neogotische kloosterkapel. Deze kapel was tegen het einde van de Duitse bezetting opgeblazen. Het klooster is aan het einde van de 20e eeuw verkocht aan de Stichting Transcendente Meditatie Nederland. Sinds een aantal jaren is het monumentale pand in verval geraakt.


Afbeelding links: Enkele glas-in-loodramen uit de oude kapel zijn bewaard gebleven.
Zij zijn te bewonderen in het huidige klooster van de zusters Franciscanessen van de Heilige Jozef, gelegen in de tuin van het voormalige Ignatius College.

Back to content | Back to main menu