Main menu:
Kerken en Kapellen > Valkenburg
H.H. NICOLAAS EN BARBARA 1281
R.K. Kerk, Kerkstraat 18, 6301 BX Valkenburg aan de Geul.
Plaats waar waarschijnlijk in de Romeinse Tijd een eenvoudig heiligdom stond langs de Heerbaan Tongeren-Keulen. Later in de 12/13e eeuw werd op deze plaats een eenvoudig kapelletje gebouwd dat uitgroeide tot een zaalkerkje. In de vroege middeleeuwen behoorde Valkenburg tot de parochie Schin op Geul. De eerste vermelding van een kerkgebouw is gedateerd in 1226.
Toen Valkenburg in 1281 een zelfstandige parochie werd, werd de kerk geleidelijk omgebouwd tot een centraal bouw (kruisvormige grondslag) met een toren.
In de 15e eeuw werden achtereenvolgens het koor, de toren met ingesnoerde torenspits, het tussengelegen korte schip met dwarsbeuk en de zijbeuken gebouwd.
Omdat de kerk binnen de vestingmuren gelegen was had zij drie priesters; een voor het hof, een voor het gasthuis en een voor de parochiekerk.
Van 1633 tot 1819 was de kerk simultaankerk voor katholieken en protestanten.
In 1836 werd het gotische koor vervangen door een langer, rond gesloten koor. Het voorportaal, geflankeerd door kapellen, kwam tot stand in 1891 naar plannen van Pierre Cuypers, die ook zorgde voor de uitbreiding in 1904. Daarbij kwamen het huidige neogotische mergelstenen koor en de sacristie tot stand en werden de dwarsarmen verlengd.
Het interieur wordt gedekt door kruisribgewelven. In het jaar 2000 werden de middeleeuwse gewelfschilderingen voltooid, die in de Cuypers periode aangevuld werden met ranken naar zijn ontwerp.
Sterattracties:
Laat-gotisch beeld ‘Maria met Kind Jezus’ uit de eerste helft van de 16e eeuw van Jan van Steffeswert.
‘Genadestoel’, wandschildering in secco techniek voorstellend: De Vader, De Zoon en De Heilige Geest. De schildering bevindt zich op de noordwand in de meest westelijke travee.
St. Remigiustriptiek uit midden 15e eeuw. In geopende toestand toont het drieluik het beeldverhaal van de heilige bisschop Remigius en Koning Clovis. Buitenzijde St. Jan met kelk en Paus Cornelius.
‘St Nicolas’ beeld in hardsteen uit 1577.
Laat-gotisch corpus uit de 15e eeuw.
Rood-wit geaderd Belgisch marmeren doopvont met hardstenen voet voorzien van een geelkoperen deksel met een moderne afbeelding van de H. Johannes de Dooper uit ca. 1600. In plaatkoper uitgevoerde ‘Doop van Jezus in de Jordaan’ (edelsmid Vroemen uit Sittard).
Beelden van ‘H.H. Nicolaas en Barbara’ en twee engelen van Jean del Court (1631-1707) uit het begin van de 18e eeuw.
Glas-in-loodramen van na 1945 van Jacques Verheyen, Frans Sleypen, Jos ten Horn, Henk van der Burcht en Hub Levigne. Tijdens de oorlog heeft men met springstof de brug laten springen. Tegelijkertijd zijn toen ook alle glas-in-lood kerkramen gesprongen.
Terracottabeeld ‘Elisabeth van Thuringen’ 16e eeuw.
Keramiekbeelden van Charles Vos.
Verder zijn er koorstoelen (1864) en communiebank (1905), afkomstig uit het atelier van Cuypers en een hoofdaltaar en preekstoel (1905) uit het atelier van Kastelijn & Kühnen.
Borstbeelden/reliekhouders van 'H.H. Nicolaas en Barbara' van Atelier A.F. van Hout uit Weert.
De naamdag van beide beschermheiligen is 6 december.
Meer weten over deze heiligen.
H. Missen: ma, wo, vr 8.30 uur; zo 9.30 uur, tweewekelijks op zo 11.30 uur.
Openingstijden: dagelijks een gedeelte van de kerk.
Openingstijden: Van eind juni t/m de 2 zondag van sept. op werkdagen van 14-17.00 uur.
Processie: In de oneven jaren trekt op de eerste zondag van juli om 9.30 uur, vanuit de kerk, een sacramentsprocessie door het centrum van Valkenburg. Aan het einde vindt er een openluchtmis plaats in het kasteelpark Den Halder.
Expositie: Religieuze Gebruiksvoorwerpen; wisseltentoonstelling
Expositie: Restauratieverslag
Info parochie
klik voor meer info over de kerk