Main menu:
WANDELROUTE 1: VALKENBURG -
Deze wandelroute door Valkenburg Centrum valt gedeeltelijk samen met route 2. Te koppelen aan de route 3 Valkenburg-
De wandeling is 2 1/2 km lang.
Klik voor meer informatie op de symbolen in de kaart.
Start bij Station Valkenburg. Daar kunt u ook uw auto parkeren.
Station van Valkenburg 1853. Het gebouw is geïnspireerd door het in Tilburg gebouwde paleis van koning Willem II. Het werd in die periode beschouwd als een 'nieuwerwetste poort' tot de stad. Ook in deze route valt te genieten van de vele historische mergelstenen monumenten.
Ga met de rug naar het station naar links en op de T-
Bij pand no. 30 is een klein Mariabeeldje te zien dat in een gat in de muur staat dat ontstaan is door een granaatinslag tijdens de bevrijding van Valkenburg in september 1944. Links van het pleintje de Fransche Molen, 1800. Deze graanmolen werd gebouwd door de Franse Maastrichtenaar Loisel.
Originele Muurreclames op de gevel van pand no. 31 op de hoek van de Lindenlaan.
Ga bij het Casinohotel (met Jugendstilelementen en op zijkant een kopie muurreclame uit Lindenlaan) even naar rechts en dan via het plein naar de brug over de Geul.
Rechts ziet u Kasteel Den Halder uit de 14e eeuw, oorspronkelijk hoekverdedigingswerk, later woonhuis.
U staat nu voor de H.H. Nicolaas en Barbarakerk.
Deze kerk stamt gedeeltelijk uit de 13e eeuw, de toren uit de 15e eeuw. Tot in de 20ste eeuw is aan de kerk gebouwd (arch. P. Cuypers). De kerk bezit een groot aantal kunstschatten.
Rondom de kerk: een perroen met Nicolaasbeeld, een 17e eeuws poortje met Mariabeeld in de Grotestraat. Achter het poortje een kruisbeeld en achter de kerk een H. Hartbeeld. In de Grotestraat tegenover de kerk bij de brug staat een Mariakapel uit 1950.
Loop via de Pélerinstraat naar de Kerkstraat.
De Kerkstraat is een van de meest authentieke straatjes van Valkenburg. Op de hoek van de Kerkstraat en Halderstraat staat de ‘Oude Pastorie’ met een H. Nicolaasbeeldje op de zijgevel en een ‘Corpus’ tegen de voorgevel. Loop door het poortje, met op de voorkant van de poort een keramiektegel met de H. Nicolaas en op de achterkant met de H. Barbara, de Halderstraat in. Daar is rechts een mooi zicht op het Halderpark met de restanten van de Middeleeuwse stadsomwalling.
Loop terug, rechts af door de Kerkstraat omhoog naar de Grendelpoort.
Westelijke toegangspoort tot de Vestingstad Valkenburg, 13/14e eeuw. Boven in voor-
Ga door de Grendelpoort en ga links de Daelhemerweg omhoog.
Op de Kasteelruïne, ontstaan in 1115 en opgeblazen in 1672, aan uw linker hand een smeedijzeren windwijzer met een afbeelding van Sint Michael uit 1860. In de volksmond ‘D’n Ingel op de Rewien’. St. Michael was de aanvoerder van de hemelse engelen tegen de duivel. Het kasteel had een eigen kapel, resten daarvan zijn nu nog aanwezig. U kunt de Kasteelruïne samen met de Fuweelengrot bezoeken.
Loop door naar de Fluweelengrot.
In deze grot bevindt zich een ondergrondse kapel uit de Franse revolutie, 18e eeuw. Daar werden ‘verboden’ missen opgedragen. Zie ook Ondergrondse Kerken. Tijdens de 2e Wereldoorlog, diende de grot als schuilplaats voor de Valkenburgse bevolking.
Loop terug en ga rechts de Van Meijlandstraat in.
Deze trappenstraat, uniek in Nederland, is een "dwingel"; een droge gracht langs het kasteel. Aan de linkerkant zijn de resten van een oud Joods kerkhof te zien. De huidige Joodse begraafplaats bevindt zich op de Algemene Begraafplaats Cauberg.
Ga onder aan de trap links af.
Ook de onlangs gerestaureerde Berkelpoort 14e eeuw; oostelijke toegangspoort tot Vestingstad Valkenburg, kent een Mariabeeld. Aan de achterkant van de stadspoort, aan de overkant van de straat, een beeld van Maria ‘Vrouwenfiguur’ van Jan Gootjens.
Loop via de Berkelpoort richting centrum Valkenburg. Neem de tweede straat rechts: de Maternusstraat.
In deze straat staat rechts een 18e eeuws poortje met de kop van een ram. Er is ook een klein Mariabeeldje geplaatst, overigens van beduidend jongere datum dan de rest van het poortje.
Loop de Maternusstraat uit en vervolg de route over het Walramplein.
U komt bij de Kerk O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand, in 1961 gebouwd door de architect Theo Boosten. In deze indrukwekkende kerk is in 1989 een 'kerk in de kerk' gebouwd. In deze moderne kerk vindt u verschillende kunstwerken van regionale kunstenaars. De route is hier weer gelijk aan route 2.
Blijf de route volgen via (een stukje) Gosewijnstraat en de Sint Pieterstraat. Loop door tot op de hoek met de Reinaldstraat en Oosterweg.
Links ziet u de Oude Molen uit de 13e eeuw.
Loop door tot op de hoek met de Reinaldstraat en Oosterweg.
Rechts het indrukwekkende complex van het voormalige Sint Jozef Instituut van de Zusters Franciscanessen van de H. Jozef. Het mergelstenen gebouw heeft elementen van Neo-
Loop de Hekerbeekstraat in.
Links ziet u een Niskapel met mergelkruis en Corpus.
Vóór het viaduct linksaf slaan.
Aan uw linkerkant een schitterend uitzicht over Valkenburg. Op het eind van de weg loopt u langs het politiebureau, voormalige Villa Via Nova uit het eind van de 19e eeuw, gebouwd met baksteen en versierd met elementen in mergel.
Oversteken via zebra, wandel terug naar het station.