Rondom St. Gerlach - Langs Heilige Huizen

Go to content

Main menu:

Rondom St. Gerlach

KERKEN EN KAPELLEN > Houthem St. Gerlach
 

RONDOM SINT GERLACH
BEGRAAFPLAATS HOUTHEM ST. GERLACH

 

Kruis met corpus.

Graftombe met Piëta.

BEELDENGROEP ‘KLOOSTERZUSTER-PROOST-PELGRIM-BARON-PACHTER’, RU DE VRIES
Voor het proostgebouw werd op 15 september 1997 een bronzen beeldengroep onthuld met afbeeldingen van proost F. van Cauwenbergh, priorin Anna Clara Fredericks, baron Robert de Selys de Sanson, een pachter en een pelgrim. In 2007 werd de groep fors beschadigd.

GERLACHUSPUT
De eerste Gerlachusput dateert uit 1227. H. Gerlachus voorzag zich hieruit van drinkwater. Na zijn overlijden heeft deze put in verschillende periodes een grote rol gespeeld in de bedevaart naar St. Gerlach. Deze aanleg dateert van na 1940.

MARIAKAPEL HOUTHEM ST. GERLACH 1902
Sint-Gerlach 34, 6301 JC Valkenburg aan de Geul. De kapel ligt langs de doorgaande weg Valkenburg-Houthem aan de rechterkant. De kapel staat op een lichte verhoging aan het trottoir, praktisch in de voortuin van nummer 34. Schuin tegenover ligt de toegang tot Château St.Gerlach. Bomen markeren de kapel. De kapel werd in 1902 gebouwd door Margareta Geuskens. Het is een open kapel met spitsbogige toegang in baksteen en mergel. De kapel heeft een driezijdig gesloten koor. Het interieur heeft mergelstenen wanden. De neogotische ramen hebben blauwe vensters. Op een altaar staat op een sokkel een Mariabeeld. Het schilddak wordt gedekt met shingles, dunne kleine houten plankjes. De topgevel steekt boven het dak uit. Een ijzeren hek sluit de toegang af. In 1978 werd het eigendom overgedragen aan de gemeente en werd de kapel gerenoveerd. Eens in de drie jaar doet de kapel dienst als rustaltaar tijdens de Sacramentsprocessie.

GERLACHUSKAPEL HOUTHEM ST. GERLACH 1870
Kruising St. Gerlachstraat-Onderstestraat, 6301 JD Houthem. Deze forse wegkapel is in 1870 op een driesprong midden in het dorp gebouwd, op de plaats waar volgens een mondelinge traditie uit de 19e eeuw 'de holle eik' gestaan zou hebben. Het geheel is opgebouwd uit mergel en Kunrader steen. In de nis staat één van de voormalige zijaltaren van de kerk. Dit altaar dateert waarschijnlijk uit 1808, en is opgebouwd uit een tombe en een retabel.

 
Back to content | Back to main menu